Тя ще бъде извършена до края на тази година

До края на годината Китай се готви да проведе първата си двупосочна мисия до Луната и обратно, обяви правителството в Пекин. Това ще е поредната значителна стъпка в развитието на една амбициозна космическа програма.

 

Мисията ще бъде извършена до края на тази година, уточняват от Националната администрация по наука, технологии и промишленост за национална отбрана (SASTIND). 

 

За пътуването космическият апарат трябва да притежава обшивка, която да издържи на високите температури, получаващи се при обратното навлизане на сателита в земната атмосфера. По време на полета ще бъде изследвана технология, която ще бъде използвана при мисия, целяща събиране на проби от повърхността на Луната.

 

Предстоящият да бъде изстрелян в Космоса апарат вече е транспортиран до център за изстрелване на сателити в югозападната китайска провинция Съчуан, съобщават от SASTIND. Провежданият от военните космически проект планира създаването на постоянно намираща се в орбита космическа станция до 2020 г. и евентуално изпращането на космонавт до Луната. През 2012 г. един от водещите китайски учени каза пред журналисти, че Пекин е планирал да изпрати мисия до Марс до 2030 г., която да събере образци за изследване от повърхността на Червената планета.