Корупцията може да се пребори само с нетърпимост, смята Атанас Мерджанов от БСП

Корупцията е в основата на всяко престъпление. Корупция вътре в МВР, в прокуратурата и в съда, прави престъпленията ненаказани”. Това заяви в студиото на „Кастинг 240” Радан Кънев от Реформаторския блок. Всяко ключово назначение в ДАНС, в МВР, в съдебната система, да бъде предшествано от минимум шестмесечен публичен дебат и изслушвания на всички кандидати пред експерти, професионални общности, медии, политици, предлагат реформаторите.

Още по темата

 

Четин Казак от ДПС обаче припомни на Кънев, че при управлението на неговия предшественик не е имало публично обсъждане на нито един висш магистрат и тогава всичко се е правело на тъмно.

 

Корупцията разяжда цялото ни общество. Задкулисието започва от реденето на листи, от начина, по който всяка една политическа сила започва, разполага и представя своите кандидати за новото Народно събрание”, каза на свой ред Атанас Мерджанов от „БСП лява България”. По думите му за корупцията говорят всички, но тя няма да се изчисти с операция „чисти ръце”, нито с нови законодателни процедури или завишаване на наказанията.

 

„Корупцията може да бъде преборена, ако у всеки има тотална нетърпимост към всеки един политик, който се е възползвал от властта незаконно и всички ние бъдем непримирими с личен пример. Само тогава обикновените граждани биха могли да ни повярват”, коментира Мерджанов.  

 

Дискусията продължи с въпроси, които кандидатите задаваха един на друг. Най-много такива получи бившият вътрешен министър от кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той бе попитан дали ще оглави отново вътрешното министерство, ако неговата партия се върне в управление. Заместник-председателят на ГЕРБ отговори, че това не го решава той, а българският избирател. Въпреки това той обеща, че ако е допускал грешки в МВР, няма да ги повтаря и ще работи за връщането на доверието на партньорите на България в българската система за сигурност.

 

Какви въпроси още си зададоха участниците в „Кастинг 240” ще научите от видеото.