От Елисейския дворец обаче не уточняват дали става дума за екипировка, военнослужещи или и двете

Франция реши да подсили военните средства, с които участва в кампанията в Ирак, обяви френското президентство, предаде БТА.

 

От Елисейския дворец  обаче не уточняват дали става дума за екипировка, военнослужещи или и двете.

 

„Това ще стане с всички средства и във всички области с цел ефикасност и постигане на зададените цели", посочиха източници от обкръжението на президента Франсоа Оланд.

 

За операциите си в Ирак като член на водената от САЩ коалиция Франция е изпратила от 15 септември досега шест изтребителя „Рафал" за нанасяне на удари и за въздушно разузнаване в Ирак, както и самолет цистерна и самолет за електронно следене „Атлантик 2". Бойните машини са разположени във френска военна база в Обединените арабски емирства.

 

Според пожелал анонимност високопоставен френски държавен служител този брой самолети е достатъчен за възложените на Франция задачи в рамките на коалицията. Възможно е обаче Париж да реши да предислоцира бойните си самолети в друга страна, например Йордания или Кувейт, за да са по-близо до мястото на изпълнение на бойните мисии и за да се избегне сложната процедура за презареждане във въздуха.

 

В Ирак, според същия източник, Франция доставя на кюрдските бойци пешмерга 20-милиметрови оръдия и тежки картечници. В рамките на тази помощ, която включва и военно обучение, в Ирак са разположени френски специални части, съобщиха през последните седмици френски медии.