Разчитало се на добросъвестността на собствениците да описват реално влаганите съставки

Масови проверки извършва Агенцията по храните заради сигнали за фалшиво и некачествено масло на пазара. Ще бъдат инспектирани млекопреработвателни предприятия и предприятия, произвеждащи и пакетиращи имитиращи продукти.

 

Екипи на дирекция на Агенцията по храните започнаха проверки на млекопреработвателни предприятия и предприятия, произвеждащи и пакетиращи имитиращи продукти. В проверките участват командировани екипи от други области на страната, за да се избегне субективният момент. Така например в Бургаско проверяват екипи на Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол.

 

Проверките започнаха след констатации от страна на Съюза на потребителите за некачествено масло, което не отговаря на изискванията за масленост на продукта.

 

Оказа се на практика, че командированите инспектори проверяват само документацията на млекопреработвателните фирми. Разчитало се на добросъвестността на собствениците да описват реално влаганите в сиренето и маслото продукти. Ако производителят обаче е подправил документацията, се оказа, че при тези проверки няма как да бъде установено.

 

Репортер: Цеца Алексова