Коминът се намира в индустриална зона, далеч от жилищни сгради

EVN България Топлофикация събаря днес в Пловдив 120-метровия комин на Отоплителна централа Юг, която не работи вече три години, информира БГНЕС. Взривяването ще се извърши между 15 и 17 часа, като преди самото разрушаване ще има звукови сигнали.

 

Коминът се намира в индустриална зона, далеч от жилищни сгради. Половин час преди взрива ще бъде спряно движението на автомобили в района. Проектът, по който EVN работи от шест месеца, цели пълното разрушаване на неработещото съоръжение чрез поставяне на заряд в основата, последващо събаряне и натрошаване на бетонните конструктивни елементи.

 

Накрая останките ще бъдат транспортирани до лицензирано депо, площадката ще бъде възстановена до кота терен. За да бъде осигурена безопасността, ще се изгради специална защита от щитове, оградна мрежа, гуменотранспортни ленти, полиетиленово платно и бали със слама. В зоната на взрива допълнително ще бъде насипан пясък.

 

Отоплителна централа Юг осигурява парното на най-големия жилищен район в Пловдив- "Тракия". През 2011 година обаче дружеството изгради модерна когенерационна централа на основната производствена площадка в ТЕЦ Север, а ТЕЦ ЮГ се използва като поддържаща мощност при необходимост за захранване с повече топлинна енергия на жк "Тракия".

 

През комина, който ще бъде съборен днес, са отвеждани димните газове на три водогрейни и два парни котли в атмосферата. За да се стигне до днешния финал, са изчистени 60 тона пепел, натрупана през годините в конуса на комина от изгаряне на мазут.

 

На площадката, която ще се освободи днес, дружеството предвижда изграждането на заместваща модерна мощност за производство на гореща вода, която ще използва за основно гориво природен газ, а като резерва - промишлен газьол. Това ще допринесе за подобряване на екологичната среда в града, заявяват от EVN.