Тя е подарена на Атонската Света обител преди години от руски християни и е със златен обков

Частица от Зографския манастир беше дарена за хората от пострадалия квартал „Аспарухово”. Иконата на Георги Победоносец е подарена на храма „Свети цар Борис“ във Варна и вече привлича млади и стари, които се молят за здраве и закрила.


Иконата е подарена на Атонската света обител преди години от руски християни и е украсена със златен обков в чест на Георги Победоносец. Зографските монаси обаче решават, че мястото й е тук.


Престояла е при чудотворните икони, по-късно е дадена на нас, тъй като ние като квартал имаме нужда от тази икона и от молитвеното застъпничество на Свети Георги заради бедствието и заради работата в този храм с наркозависими”, обяснява отец Георги.


Въпреки че е делничен ден, иконата на Свети Георги привлича десетки жители на квартала. За Нона животът след наводнението се преобръща. Болната й майка умира два месеца след бедствието заради преживения шок. Тя е сред първите дошли в храма да измоли Свети Георги да й даде сили да продължи да живее.


„По-бързо да се върнем в къщата си, защото много се притеснявам да не загубя и баба си. Тя ми остана, единствената”, казва Нона Момчилова.


Иконата е тук едва от няколко дни, но вече носи упование на хората от "Аспарухово".


„Всяка икона е чудотворна. Въпросът е във вярата. Без вяра, е казал апостол Павел, не може да се угоди Богу”, казва отец Георги.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова