Името на операта се появи на плакати за християнска конференция

Скандал избухна с името на държавната опера в Пловдив. Религиозна фондация неправомерно е използвала името на институцията върху плакати за предстоящо събитие.

 

Под въпроса „Кога Бог може да работи върху живота ми“ и надписа „християнска конференция, концерт и културни представления“ върху плакати, разлепени из централната градска част, с едър шрифт е изписано името на Държавната опера в Пловдив.

 

 „Много зрители започнаха да звънят и да питат дали сме започнали да се занимаваме с религиозна дейност. Това е нещо, което никога не бихме си позволили да направим”, коментира Никола Шопов, който отговаря за връзките с обществеността в операта.

 

Този сезон музикалната институция прави проект за популяризация на оперното и балетното изкуство сред детските градини. Играе новият мюзикъл „Човекът от Ла Манча“ и подготвя концерт с гостуващи диригенти от Великобритания и Германия. Концертната зала, където се случва всичко това обаче от години се дава под наем и за различни събития, в това число и предизборни срещи. Такъв е и случаят с Фондация „Мисия Блага Вест“, организатор на събитията от афиша.

 

„След като администрацията на операта провери регистрацията в Софийския градски съд, сключи се стандартен договор за наем. В  договора никъде не е упоменато, че фондацията има право да използва името на операта по какъвто и да е начин”, обясни Шопов. От фондацията отказаха коментар пред камерата ни, но обясниха по телефона, че така са искали да посочат мястото на събитието. Те ще оттеглят рекламните си материали с името на културната институция.

 

Репортер: Екатерина Костова