Най-вероятно става дума за нещастен инцидент, а не за техническа неизправност

Нов трагичен инцидент с асансьор в София. 53-годишен мъж загина при опит да излезе от спряла между етажите кабина. Инцидентът е станал късно снощи в кооперация в квартал „Гео Милев”.


Най-вероятно става дума за нещастен инцидент, а не за техническа неизправност. Асансьорът е нов, а последната проверка не показва технически проблеми. Хората, които живеят тук, също разказаха, че досега не са имали проблеми със съоръжението.


Малко след 10 вечерта в събота в кооперация на столичната улица „Едисон” домакинът изпраща гостите си –Евгени Добренов и тъща му. Между третия и четвъртия етаж асансьорът блокира. На възрастната жена й прилошава. Тогава 53-годишният й зет решава сам да отвори вратата. Това обаче се оказало фатално.


„Излизайки от кабината, която е била спряна, се е подхлъзнал евентуално – нещо е станало, за да падне – и да се удари в дъното на асансьорната шахта”, обяснява съседът Александър Петров.


„Асансьорът е бил заседнал, но всеки пътува с асансьор и хората знаят, че засядат. – Чу ли се нещо? – Да, като удар от някакъв предмет”, обяснява съседът Дойчин Стоянов.
След като мъжът полита към шахтата, другите двама се обаждат на фирмата, която поддържа асансьора. Въпреки че се отзовали само 10 минути по-късно – вече било късно.


След инцидента възрастната жена е приета в ИСУЛ с хипертонична криза. Лекарите бързо стабилизират състоянието й, но била силно разстроена след случилото се.


„Асансьорът е спрял и после действията които са предприети са довели до това, ако се обади човек нормално – нямало да се случили”, обяснява съседът Александър Петров.


Веднага след инцидента асансьорът е запечатен. От фирмата, която поддържа съоръжението – „РИЗ-КО” – Венцислав Ризов, отказаха всякакъв коментар. Техниците й последно проверили съоръжението ден преди инцидента и нередности не били открити.


„Първо проверихме документите на асансьора. Изряден е. Имало е проверка в петък, направихме тази нощ допълнителна проверка и асансьорът няма видими неизправности”, твърди Стефан Цанков от Агенцията за метрологичен и технически надзор.


Затова и тази сутрин двама полицаи свалиха лепенките и втори оглед не се наложи. Асансьорът е нов и до фаталната нощ никой от съседите не е имал проблеми със съоръжението.


„Нещастен случай, просто нещастен случай. Не става въпрос за техническа неизправност? – Не, не. Кооперацията е относително нова”, каза съседът Венелин.


Фатална се оказала и липсата на защитен щит под кабинета. След предишните инциденти с асансьори, държавата задължи фирмите да поставят такива ламаринени листове във всички съоръжения до края на следващата година.


„Хората се залюляват и падат отдолу. Това е ламаринен лист, който не позволява да падне в шахтата под кабината”, обяснява Стефан Цанков от Агенцията за метрологичен и технически надзор.


Цял ден мъжът, на когото гостували двамата, не беше открит в апартамента си. Най-вероятно асансьорът е блокирал заради срив на тока. Предстоят допълнителни проверки на поддържащата фирма, както и за това – дали вратата на асансьора е била технически изправна.


Още в понеделник Агенцията за метрологичен и технически надзор започва проверка на всички хидравлични асансьори, както и инспекция на фирмите – производители и вносители за надеждността на кабинните врати.


Повече по темата гледайте във видеото.