Решението бе посрещнато с бурни ръкопляскания от представители на правозащитни организаци

Софийският градски съд отказа екстрадиция на Николай Кобляков в Русия, информира БГНЕС.

 

Решението на градския съд бе посрещнато с бурни ръкопляскания от представители на правозащитни организации, които бяха в съдебната зала. Решениeто на съда все още не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд.

 

Градският съд отмени и забраната да напуска страната, но Кобляков остава с мярка за неотклонение. Макар и тя да е най-леката такава - "подписка", остава в сила, защото решението на съда не е окончателно. Евентуален протест обаче би бил изненада, тъй като днес прокурорът заяви в съдебната зала, че се отказва да поддържа искането за екстрадиция.

 

Той дори говори пред съда за съдебната система в Русия и за това доколко тя е правова държава, като цитира доклади на неправителствени организации. В словото си той каза, че в Руската Федерация правото на справедлив процес не е гарантирано. Той говори за дейността на Кобляков и за това, че има риск, ако бъде екстрадиран положението му да бъде утежнено поради политическите му убеждения.

 

Съдия Десислав Любомиров каза, че съдът се дистанцира от политическото говорене. Той посочи в кратки мотиви, че от формална страна с молбата, с която се иска екстрадицията на Кобляков, са приложени документи. От начина, по който е описано престъплението, не може да се направи категоричен извод за яснота на тази инкриминираната дейност. Съдът прецени, че и от доказателствата, представени от защитата, има и такива, в които се сочи, че съществува риск положението на Кобляков да бъде утежнено. 

 

Припомняме, че Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение "Свободна Русия", която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина.


Той бе задържан на летище София от българската полиция в края на юли с издаден от Интерпол червен бюлетин и няколко дни по-късно бе освободен от българския арест с наложена от прокурора забрана да напуска страната.


Впоследствие на 1 септември мярката му за неотклонение беше променена на "домашен арест", а седмица след това Софийският апелативен съд отмени определението на СГС с мотивите, че не е налице опасност Кобляков да се укрие, а и като гражданин на Европейския съюз той има право на безпрепятствено пребиваване и придвижване на територията на страната.