Превантивно се изграждат диги с чували от пясък заради обявения червен код

Тази вечер започва сериозно влошаване на времето. Очаква се температурите да паднат драстично, ще вали дъжд, на много места и сняг.

 

 

През нощта и утре сутринта ще вали по-сериозно в Западна България, а утре през деня в Централна. На изток ще вали по-малко, но там се очаква силен вятър все още от юг. 

 

На места е обявен червен код заради опасност от преливане на реки. Така е за река Върбица при Златоград. 

 

За последно река Върбица е преливала преди повече от 15 години. Спомените за тогавашното наводенение още предизвикат сълзи в очите на Севда.


 
„Ревали сме и тогава. Вали ли дъжд ние сме навън. Ако дойде и прелее язовирът, нищо не ни спасява. Целият град ще е в потоп”, заявява Севда Иванова.

 

Днес превантивно на места край реката се изграждат диги с чували от пясък.
Кметът на града обясни, че няма място за безпокойство, тъй като речните корита на река Върбица и притоците ѝ са почистени. Взети са и всички предпазни мерки. Язовир "Златоград" към момента също не представлява заплаха за населението.

 

„Нивото на язовира е 8,50 м. Под кота преливник. Тоест, има един голям свободен обем, който може да се поеме от проливните дъждове. Така че не би трябвало да се притесняваме”, заяви Мирослав Янчев, кмет на Златоград.

 

Единствените опасения са свързани с мост, който заради ниската си височина при прииждане на голямо количество вода, може да образува тапа и да не позволи водата да се оттече.