Една от схемите предвижда непласираната продукция да бъде дарена

 

Българските земеделци могат да получат обезщетение заради руското ембарго. Една от схемите предвижда непласираната продукция да бъде дарена, за което производителите да получат пазарната й стойност. Досега само двама производители са кандидатствали по тази схема.  


Евгени Колев от Хасково обработва над 1 200 декара, от които само чушките например са 140 декара. По-голяма част от продукцията му е предназначена за руския пазар.


Земеделците се надяват руското ембарго да падне час по-скоро, защото са свикнали да работят на този пазар.


Заради ембаргото тази година огромна част от произведеното остава на нивата. Вместо да го унищожи, Евгени Колев решава да се възползва от схемата за подпомагане чрез дарение. Вече е дарил близо 14 тона чушки на Българската хранителна банка.


Засега Евгени Колев е единственият земеделец, възползвал се от мярката в Хасково. Всеки регистриран земеделски производител, който има нереализирана продукция, може да се възползва до края на годината.


Според специалистите лимитът от 3 000 тона продукция ще бъде достатъчен, за да могат всички желаещи да се възползват. Срокът за кандидатстване е до края на годината, а плащанията ще бъдат извършени до средата на следващата.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов