В коя банка да отиде определен вложител ще зависи от това с каква цифра завършва неговото ЕГН

 

9 банки ще изплащат гарантираните депозити в КТБ. От фонда за гарантиране на влоговете обявиха кои са те. В коя банка да отиде определен вложител ще зависи от това с каква цифра завършва неговото ЕГН. Същото важи и за фирмите с техния Единен идентификационен код.

 

ЕГН - Банка

0 - Банка ДСК ЕАД

1 - Обединена българска банка АД

2 - Юробанк България АД

3 - Райфайзенбанк (България) ЕАД

4 - Алианц Банк България АД

5 - УниКредит Булбанк АД

6 - УниКредит Булбанк АД

7 - Централна кооперативна банка АД

8 - СИБАНК ЕАД

9 - Първа инвестиционна банка АД, вкл. обслужването на чуждестранните лица

 

Още по темата

Първото дело за несъстоятелността се оказа и последно, поне засега. Съдът спря делото за фалита на КТБ защото големите акционери, както и 10-ки вложители, са подали жалби в Административния съд заради самото решение БНБ да отнеме лиценза на финансовата институция.

 

Според защитниците на „Бромак” - фирмата на Цветан Василев, която е и мажоритарен собственик на КТБ всъщност самото отнемане на лиценза е било категорично неправилно, а до сериозната капиталова дупка в банката се е стигнало защото е управлявана от квестори, избрани от БНБ.

 

Според защитниците през юни на банката са ѝ трябвали около 500 хиляди лева заради масовото теглене и сега ситуацията щяла да е различна. „Казват, че КТБ никога не е искала ликвидна подкрепа от държавата. Държавата е помолена и е трябвало да даде тези дребни пари”, коментира адвокат Менко Менков.

 

За големите вложители с над 100 хиляди евро влогове, това означава поредното забавяне и поредното лутане - кога ще се стигне до фалит. До разпродажба на активи, за да може и те да получат пари. Ако въобще се доредят на опашката. Въпросът е дали административният съд ще се произнесе скоро.

 

От тук насетне остава и въпросът какво се случва, ако след време Върховният административен съд обяви, че БНБ не е била права да отнеме лиценза. Според юристи така отново се завъртаме в омагьосания кръг в търсене на инвеститор и отваряне на КТБ.

 

За вложителите с гарантирани депозити днешното спиране на делото е без значение - те могат да си изтеглят парите на 4-ти. Като първият междубанков превод ще е без такса.

 

От фонда напомнят, че дребните вложители ще могат да си получат парите във всеки един момент през следващите 5 години. Дали ще се стигне до опашки - ще видим след дни.