Иззети са книги, компютри и имейли, разменяни между заподозрените

Още по темата

ДАНС удари ислямисти в четири града. По неофициална информация става въпрос за хора, свързани с радикалната групировка „Ислямска държава”. Специализирана акция се провежда в Пловдив, Пазарджик, Смолян и Хасково. Задържани са поне трима души, за които се твърди, че са разпространявали радикална идеология и проповядвали война и налагане на халифат. 

 

Разследващите са търсили учебни, книги и символи, свързани с "Ислямска държава". Още не е ясно дали са намерили такива. 

 

Окръжният съд в Пазарджик е дал разрешение на полицаите да свалят цялата информация от имейлиите, които са се разпространявали между задържаните и други лица. 

 

Малко след 6 сутринта ромският квартал на Пазарджик осъмна блокиран от полиция и жандармерия. Над 300 маскирани спецченгета атакуваха махалата. Блокираха улици и щурмуваха къщи. Търсят поддръжници на организацията“Ислямска държава“, както и разпространявани в квартала материали, свързани с терористичната групировка.

 

По време на сутрешната молитва маскираните полицаи нахлуват в джамията Абу Бекир. Арестуват скандално известния имам Ахмед Муса Ахмед. Срещу него е образувано досъдебно производство за пропагандиране и подстрекаване към война. Агитирал е и за „Ислямска държава“.

 

 

Ахмед Муса е осъждан за проповядване на радикален ислям още преди девет години. Той е единственият осъден ефективно по делото срещу 13-те имами в Пазарджик. Получи година затвор за налагане на религиозна омраза, но обжалва присъдата си. В джамията полицията арестува още двама мъже и претърси молитвения дом.

 

Спецченгетата обискираха 30 къщи на предполагаеми поддръжници на „Ислямска държава” в Пазарджик. 

 

Подобна операция имаше сутринта в пловдивския квартал „Столипиново” и Асеновград. Арестувани са няколко мъже и жени.

 

Репортери: Надя Ганчева, Благой Бекриев