От началото на ловния сезон досега са убити 170 делфина на Русо

Рядък екземпляр делфин на Рисо албинос бе уловен през уикенда от японски рибари в залива Тайджи, информира Франс прес, цитирана от БТА.


Еколози от организацията за защита на животните „Морски пастир” наблюдават залива в Югозападна Япония, където през септември започна традиционния улов на делфини. Организацията е против убиването на делфини и тяхното улавяне, за да бъдат продавани на аквариуми. Белият делфин е притиснат от рибарите в залива, след което е уловен жив.


Друг делфин на Рисо албинос бе уловен в Тайджи преди около 10 месеца.


„Ужасно тъжно е да видиш още един делфин албинос уловен от убийците в Тайджи. Тези редки, уникални и прекрасни животни ще прекарат остатъка от дните си в малки аквариуми, като ще правят номера, за да получат храна”, обяви Карен Хаген, говорител на наблюдаващите лова доброволци.


От началото на ловния сезон, който ще продължи до февруари, са убити 170 делфина на Русо. Противниците им качват пряко в интернет кадри от изолирания залив, в който ловците притискат делфините. Тази практика беше изобличена в наградения с „Оскар” документален филм „Заливът” през 2010 г.