Проф. Тодор Танев коментира видеото от СОУ „Христо Ботев”, което се разпространи в мрежата

Министърът на образованието проф. Тодор Танев изрази своето становище около скандалното видео с ученици от СОУ „Христо Ботев” във Враца, което се завъртя в мрежата, предаде Дарик радио. Министър Танев използва страницата на предаването „Дарик кафе” във Facebook за отговора си.

 

Откритият урок се е провел в началото на месеца, но клипът се появи едва вчера и предизвика бурни реакции. Посочвайки портретите на известни учени в кабинета по химия, Танев с няколко изречения отхвърля научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, изтъквайки в същото време постиженията на двукратния нобелов лауреат Мари Кюри.

 

„Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, „за да се фука”, казва министърът. „На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в „Ало, Ало”, продължава Танев.

 

Министърът отбелязва, че вече е написал и официално извинение отново в социалната мрежа, ако някой се е почувствал засегнат. „Което най-вече казах на учениците е да вземат пример от Мария Кюри, която е по-голям учен от другите, защото е два пъти Нобелов лауреат и то по две различни науки в „мъжки времена”, пише днес до „Дарик Кафе”, професорът.  

 

„Напоследък имам множество ценни срещи, каквато беше и тази във Враца, с още много учители и ученици по страната, на които обсъждаме така нужните реформи в образованието. Срещам разбиране, идеи и подкрепа за законопроекта. Реформата в образованието е най-важното, което предстои в Новата година”, посочва още той и изразява своята готовност за диалог по темата. 

 

Източник: dariknews.bg

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си