Десетки нашенци твърдят, че имат роднинска връзка с жената

Българка без наследници и завещание оставя след смъртта си повече от 1 милион долара в Америка. Покойната Мери Петров е живяла в градчето Гранит сити на границата между щатите Илинойс и Мисури. 

 

Мери Петров умира в старчески дом през 2011-а на 97 години. Оттогава властите търсят кой е законният наследник на нейното богатство, което възлиза на над един милион и триста хиляди долара. 

 

Три години по-късно милионът е още там. Общинският ковчежник Кърт Прензлър обяснява, че законът дава 10 години на потенциалните наследници да докажат роднинската си връзка. Остават още седем години.

 

Досега 43 души са подали документи за наследници в съда.

 

Голяма част от парите Мери наследява от сестра си - Ан Петров, която умира през 2009-а, също без завещание. Сестрите Петров са дъщери на българските имигранти, дошли в САЩ през 1912-а. Никога не са се омъжвали и нямат деца. 

 

Техни познати разказват, че дори не са подозирали за състоянието, което Ан и Мери са натрупали, тъй като са живели скромен живот и са работели като секретарки в местната община.

 

Сестрите са имали акции във фармацевтични и автомобилни компании. 

 

По времето, когато навършват 90 години Ан и Мери страдат от деменция и са неспособни да планират парите и имотите си.    

 

След смъртта на по-малката сестра Ан, богатството се предава на Мери, която умира две години по-късно. Оттогава насам 34 българи са подали иск до съда, опитвайки се да докажат със стари документи и записки роднинската си връзка със сестрите.  

 

Репортер: Ясен Дараков