За Констандопулу от СИРИЗА гласуваха 235 от 298 народни представители

Гръцкият парламент избра с тайно гласуване за председател депутатката от лявата партия СИРИЗА Зои Констандопулу. Нейната кандидатира, предложена от премиер Алексис Ципрас, беше единствената, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

За Констандопулу гласуваха 235 от 298 народни представители. Депутатката от СИРИЗА стана втората жена председател на главния законодателен орган в съвременната гръцка история. Тя счупи рекорд с подкрепилите я депутати, след като спечели с 12 гласа повече от предишния председател на парламента Евангелос Меймаракис, избран с 223 гласа.

 

След избирането на председателя в залата се заклеха и финансовият министър Янис Варуфакис и първият заместник-министър на външните работи за международни икономически отношения Евклидис Цаколотос, които бяха в чужбина по време на клетвата на останалите депутати.

 

На следващото заседание на парламента ще бъде избран за заместник-председател на законодателната власт.

 

Зои Констандопулу е адвокат по човешки права. Тя е на 38 години и е най-младият председател на гръцкия парламент досега.

 

В новия 300-членен парламент са представени седем партии. В него 135 депутати са избрани за първи път. Между тях има 69 жени, което е с пет повече в сравнение със състава на парламента през 2012 г.