Кафето прави хората по-срамежливи, а коктейлите не ни напиват - грешка!

Кафето прави хората по-срамежливи, а коктейлите не могат да ни напият лесно. Тези и други митове развенчава експертът Габриеле Барч за германския здравен портал Heilpraxisnet. 


На първо място, не е истина, че хлябът неутрализира и абсорбира алкохола. От стомаха алкохолът навлиза в кръвта, а там едно парче хляб не може да стори много. Въпреки това е добре да приемаме и храна с алкохола, тъй като така пием с по-умерено темпо. Освен това алкохолът преминава по-бавно в кръвта, ако преди пиене сме приели храна, богата на белтъчини и с високо съдържание на мазнини. По този начин ефектът от алкохола настъпва по-бавно.

 

Следващ мит е, че тежките хора издържат повече на алкохол. Всъщност това е само един от факторите, които определят как спиртните напитки ще повлияят на тялото ни. Степента, в която алкохолът ще ни „хване”, зависи и от начина, по който се чувстваме в този момент, както и от това с колко алкохол сме свикнали. 

 

Не е истина също твърдението, че излишното количество алкохол се изхвърля с урината. Всъщност там ситуацията е сходна с тази на хляба. Течностите първо постъпват в кръвообращението и чак след това попадат в пикочния мехур.