Обвинител номер едно отказа да назове конкретни имена

Още по темата

Ще има повдигнати обвинения по аферата "Червеи", каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР. Обвинител номер едно отказа да назове конкретни имена, но обеща разследването да се движи в кратки срокове.

 

По повод казаното от премиера, че ще има повдигнати обвинения, Сотир Цацаров заяви, че не министър-председателят определя това.

 

С думите си Бойко Борисов е изразил общото чувство от това, което се случва - че има закононарушения, предположи Цацаров. Според него едно от тях е свързано с начина, по който е било образувано оперативно дело "Червеи".

 

По думите на обвинител номер едно остава въпросът как е възможно да се даде разрешение за подслушване на автоматизирана информационна система. Като проблемни определи той и сроковете за прилагане на специалните разузнавателни средства, както и мотивите за тяхното искане.

 

Разследването по случая продължава с разпити на всички лица по веригата, от този, който е предложил да започне оперативно дело "Червеи", през оперативните работници, заявителите на специалните разузнавателни средства и съдията, който ги е разрешил.

 

На въпрос защо периодично сме свидетели на скандали за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства, главният прокурор отговори, че причината е в упоритата съпротива срещу създаването на единен електронен регистър на специалните разузнавателни средства. Съпротивата идвала от субектите, които имали право да искат тяхната експлоатация.