Предотвратената щета от невнасяне на ДДС в хазната е за над 1 млн. лева

Запорираха около 400 тона гориво (бензин, газьол, биоетанол и газ пропан-бутан). Предотвратената щета от невнасяне на ДДС в хазната е за над 1 млн. лв. информират от НАП. 

 

Съвместната акция на данъчните, МВР и Агенция „Митници“ започна на 10 февруари. Проверени са пет данъчни склада на територията на София, Перник и Пловдив. Установено е, че в четири от данъчните складове е имало количества гориво на четири фирми, участвали в схеми за данъчни измами. 

 

Всички четири дружества имат фиктивни собственици от рискови социални групи, които не подозират, че притежават бизнес с обороти за милиони левове. 

 

Фирмите са декларирали внос на гориво от страни от ЕС, плащали дължимия акциз, за да освободят движението на стоката от данъчния склад на територията на страната, но в крайна сметка така и не заплащали ДДС след реализирането на продукцията.  

 

И на четирите фирми са назначени данъчни ревизии, като резултатите от тях ще станат известни до няколко месеца. Бъдещите вземания на хазната вече са обезпечени със запорираното гориво.