Вместо имена, в системата на вътрешното министерство ще се използват номера

Оперативни дела на МВР вече няма да бъдат кръщавани с имена. Това обяви вътрешният министър Веселин Вучков при отчета за 100 дни от дейността на ведомството. Вместо имена в системата на МВР ще се използват номера. Според председателя на Комисията за вътрешен ред и сигурност в парламента Атанас Атанасов, министър-председателят Борисов не сменя шефовете на силовите структури заради страх от компромат. Атанасов подозира, че премиерът се страхува от компромати, ако смени главния секретар на МВР и шефа на ДАНС.

 

Парламентарната група на ГЕРБ мълчи за смяната на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Така според Атанас Атанасов, единствено премиерът Борисов е дал заден ход и е започнал рязко да харесва работата на двамата.  

Още по темата

 

Според Атанасов, компроматите щели да дойдат от източените при предишното правителство информационни системи, за които стана ясно покрай разработката "Червеи". А опозицията, която държала информацията и от която се тревожел премиерът, не била БСП.

 

И все пак от Реформаторския блок вярват, че рано или късно Лазаров и Писанчев ще напуснат постовете си.

 

А докато политиците предполагат кой държи източената чрез разработките информация, вътрешният министър Веселин Вучков реши да вкара в историята  "Червеите", "Палките", "Килърите", "Ралица", "Октоподите" и така нататък.

 

"Отвратитетел подход е да се слагат имена на оперативни разработки... Сужители хабят интелектуална възможност да измислят имена, вместо наистина да се борят с престъпността", заяви Вучков. 

 

От 15 март разработките вместо имена ще имат номера. Но дотогава "Червеите" си остават "Червеи", а проверката продължава. Резултатът от нея се очаква до месец. Вътрешният министър даде зелена светлина оперативното дело да се разсекрети, като се спазят законовите процедури. И посъветва служебният премиер Георги Близнашки да се обърне към контролиращите институции, ако има тревоги, че е бил подслушван.