Намерена е една от черните кутии, другата все още се издирва

 

Възстановява се издирването на останки и от катастрофиралия вчера "Еърбъс" на „Germanwings”. Тя беше прекратена през нощта, тъй като теренът, на който се разби самолетът е много труднодостъпен. Това е планински район във френските Алпи.

 

Проблеми за спасителните екипи обаче ще има сигурно и през деня, защото се очаква в района на трагедията да завали сняг. Машината със 150 души на борда се разби на път от Барселона за Дюселдорф. Няма нито един оцелял. 

 

Заради трагедията във френските Алпи Европейската комисия обяви тридневен траур в цяла Европа. 

 

До момента се знае, че е намерена една от черните кутии, другата все още се издирва.

 

„Останките са разпилени на площ от 4 хектара, денивелацията на терена е от 150 до 200 метра. Разстоянието от мястото на удара до най-отдалечените останки е около 600 метра”, каза Фредерик Петижан, ръководител на спасителните екипи.

 

„Приоритетът ни е да открием възможно най-много тела, които да бъдат идентифицирани от съдебните лекари. Събират се и всички лични предмети, които биха помогнали за установяване самоличността на жертвите. Едва след това можем да започнем репатрирането от Франция. На този етап обаче е твърде рано”, заяви Пиер-Анри Бранде, говорител на френския вътрешен министър. В 15 часа следобед българско време в района на инцидента се очакват да пристигнат лидерите на Франция, Германия и Испания – Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Мариано Рахой. 

 

След трагедията полети на „Germanwings” по европейски дестинации от Дюселдорф бяха отменени или се изпълняваха със закъснение. Пътници продължаваха да се редят на опашки пред гишетата за заминаване. Повечето хора споделяха, че са шокирани, но имаше и такива, които приемаха случилото се доста по-хладнокръвно.