Единствената версия, която засега отпада, е за бомба на борда

 

Продължава акцията по издирването на останки от катастрофиралия Еърбъс на „Germanwings”. През нощта търсенето беше прекратено, тъй като теренът, на който се разби самолетът, е много труднодостъпен. 

Още по темата

 

Операцията по издирването на тела на жертвите и останки от самолета беше подновена призори днес. Тя обаче се извършва в изключително труднодостъпен район на френските Алпи, на височина около 2000 метра и според спасителните екипи може да продължи седмици. Районът е достъпен единствено с хеликоптери и алпинисти.

 

Припомняме, че машината със 150 души на борда се разби на път от Барселона за Дюселдорф. Няма нито един оцелял. Остават въпросите какво е довело до трагедията. 

 

Като най-вероятни причини се изтъкват сериозна повреда в бордовия компютър, обледеняване на датчиците за скоростта на апарата или внезапно разхерметизиране на самолета, принудило екипажа да предприеме стръмното спускане, завършило в стръмния склон. 

 

Единствената версия, която засега отпада, е за бомба на борда. Причината е, че отломките са на сравнително малка площ, което показва, че апаратът е бил цял в момента на удара в земята. Френският вътрешен министър потвърждава тази теория.

 

Както вече стана ясно, едната от черните кутии вече е намерена. Тя е с нанесени повреди, но данните в нея подлежат на възстановяване. Изпратена е за експертиза в Париж. Става дума за устройството, което записва всички разговори в пилотската кабина. Продължава търсенето на втората черна кутия, която съдържа параметрите на полета и техническите данни за самолета.

 

За 15.00 часа българско време е насрочена среща на германския канцлер Ангела Меркел, испанския премиер Мариано Рахой и френския президент Франсоа Оланд. Те ще се съберат в подножието на хълма, в който завърши полет 9525 на „Germanwings”.