Той увери, че са набелязани мерки за подобряване на условията за лишените от свобода

 

Комитетът срещу изтезанията към Съвета на Европа днес критикува страната ни, че „20 години българските власти не изпълняват препоръките срещу насилието и условията в затворите”.

 

Това обяви в Бургас при откриването на поредния обновен арест заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. Той увери, че са набелязани мерки за подобряване на условията в затворите у нас.

 

Обновяването на арестите у нас е част от опита да се отстранят слабостите, посочени в три последователни доклада на Комисията срещу изтезанията. Въпреки че до момента са закрити девет ареста в страната, днес Комисията излиза с ново становище.

 

„Става въпрос и за полицейските арести, не само за следствените арести и затворите. Това е едно изключително сериозно събитие, защото това е процедура, която много рядко се използва от комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвет на Европа. Досега за 26-годишното му съществуване такава процедура е използвана седем пъти. Това означава, че ние наистина имаме много сериозни трудности при третирането на лицата лишени от свобода в България”, категоричен бе зам.министърът на правосъдието Андрей Янкулов.

 

От министерството са категорични, че разработват пакет от спешни мерки - смяна на директори на затвори, до края на април за бъде представен готов проектозакон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и промяна отношението към лишените от свобода.

 

Последното посещение на ареста в Бургас от делегация на Комисията е от 2014 г., като констатациите са изцяло негативни. Преместването бе наложително. „Основната препоръка беше за ареста в Бургас, тъй като той нямаше условия за престой на открито. И по този начин се появяваше проблем със законосъобразността на мярката за неотклонение „задържане под стража”, заяви главният директор на ГДИН Росен Желязков.

 

Затова сега всяка килия има достъп до естествена светлина, снабдена е и с баня и тоалетна. В новия следствен арест са предвидени отделни килии за чужди граждани, за жени, както и за непълнолетни лица.  Следващия месец в изпълнение препоръките на Комитета срещу изтезанията ще бъде преместен ареста в Шумен, след него в Сливен.

 

Репортер: Цеца Алексова