Германската прокуратура съобщи нови данни от разследването

 

Вторият пилот, за когото се предполага, че е причинил самолетната катастрофа, при която загинаха общо 150 души, е пазил в тайна факта, че е имал медицинска препоръка да не бъде на работа в деня на инцидента, съобщиха от германската прокуратура днес. 

Още по темата

 

При претърсването на дома на младия пилот са намерени медицински документи, от които става ясно, че той е бил болен и му е било предписано лечение с медикаменти. Сред тях е имало и болничен лист, включващ дена на катастрофата, съобщиха прокурорите. Според болничният лист Андреас Лубиц  е страдал от заболяване, което е скрил от авиокомпанията.

 

„ Фактът, че открихме скъсан болничен лист валиден за деня на престъплението подкрепя предположението, че покойният е укрил заболяването от работодателя си и колегите”, коментира федералният прокурор Кристоф Кумпа. Той уточни, че болничният лист на Лубиц показва, че той е обявен от лекар за "негоден да работи". 

 

Преди 6 години Лубиц се е лекувал в психиатрия, написа вестник „Билд”, който единствен получи достъп до засекретеното здравно досие на пилота.  Той е имал пристъпи на страх и паника.  Нещо повече, по време на обучението му в „Луфтханза”, на няколко пъти е определян като временно неспособен да лети. В интервю за CNN изпълнителният директор на “Луфтханза” заяви, че Лубиц е покрил всички изисквания за пилот.

 

Пилотът е преминал успешно всичките си тестове, всички медицински прегледи.  Мрежата ни за сигурност, с която толкова се гордеем, не е проработила в този случай”, коментира изпълнителният директор на компанията Карстен Шпор.

 

Канада и няколко европейски авиокомпании вече промениха  правилата за сигурност. В пилотската кабина от днес задължително трябва да има двама души. Ако един от  пилотите излезе, мястото му трябва да заеме главният стюард.

 

В германския град Халтерн, откъдето са 16-те загинали ученици, хората тихо  протестират. Пред училището е издигнат  голям плакат с призив „престанете да предлагате пари на учениците, за да ги интервюирате”.

 

Междувременно продължава издирването на телата на пътниците от злополучния полет. Вижте актуалните кадри от "Ройтерс".