За 39 години - 591 жертви

 

Случаите, когато пилоти сами разбиват управляваните от тях пътнически самолети, са редки, но и не липсват. Справка показва, че германският пилот Андреас Лубиц, който е обвинен за смъртта на 149-те пътници на "Germanwings" във Франция, е имал свои предшественици. И те не са един и двама. 

 

Данните са от 1976 година до днес. Оттогава в самолетни катастрофи, за които се предполага,

Още по темата

че са причинени умишлено от пилоти, смъртта си намират 591 души. В това число обаче не влизат 240-те жертви от безследно изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии.

 

Именно пилотско самоубийство е сред версиите за полет MH- 370. Последният подобен инцидент преди трагедията в Алпите преди дни, е от 2013 година. Ето и още от черния списък с най-много жервти на самолетни катастрофи, за които се предполага, че са умишлени.

 

Ноември 2013 г. Самолет на мозамбикските авиолинии се разбива в Намибия. Загиват 33 души. Следователите установили, че капитанът е имал "ясно намерение" да свали и разбие самолета. Това показали записите на черната кутия.

 

Октомври 1999 г. Египетски "Боинг 767" с полет Ню Йорк - Кайро пада в Атлантическия океан малко след излитане. Загиват всички 217 души на борда. Анализът на черните кутии показва, че трагедията е предизвикана от пилота, който малко преди катастрофата обявил: "Просто изпълнявам моето решение. предоставям своята съдбата в ръцете на Бога".

 

Декември 1997 г. "Боинг" 737 на сингапурската авиокомпания "Силкеър" пада в индонезийска река. Там намират смъртта си всички 104 души. Американски следователи казват, че капитанът нарочно е разбил самолета.

 

Февруари 1982 г. Японски пътнически самолет пада в Токийския залив. Загиват 24 души. Следствието установява, че пилотът имал психически отклонения.