Медийната експедиция "Победа" преминава през България, за да достигне крайната си цел - Берлин

Видео: БГНЕС

 

Руски ретро автомобили, пазещи спомена за победата при Сталинград, преминават през София.

 

Медийната експедиция "Победа", в която участват съветските коли ГАЗ-23 и ГАЗ М-20 "Победа", преминава през България, за да достигне крайната цел на своя маршрут – Берлин

 

История, култура, обединение на народите и религиите са само част от нещата, които се преплитат в проекта. Чрез него организаторите искат да покажат, че държавите, през които пътуват, имат много общо помежду си и трябва да го опазят. Затова основната цел е насочена както върху съхраняването на историческата памет, така и върху посланията за обединение на всички хора и народи, пише БГНЕС.

 

Маршрутът на експедицията преминава през Украйна, Беларус и Русия - или местата, където се намират градовете-победители. Легендарните возила са известни още като "колите на властта", защото служили за ескорт и не се продавали на обикновените граждани.

 

Произведените през далечната 1946 г. автомобили вече са пропътували над 6500 км с експедицията. Заедно с тях пътува и автовоз, на който се извършват технически прегледи. Макар и намирането на резервни части в Русия да не е трудно, участниците са приятно изненадани, когато разбират, че намирането им е толкова лесно и в България.