Хотелиери и концесионери предлагат държавата да се откаже от таксите

 

Безплатни чадъри и шезлонги това лято на плажовете в Слънчев бряг, ако държавата се откаже от концесионните такси. Тази антикризисна мярка предлагат хотелиери и концесионери в най-големия курортен комплекс по морето - Слънчев бряг. 

 

От години плажовете в Слънчев бряг държат високи цени от по 8 лева за чадър и  шезлонг на ден. Равняват се на нощувка със закуска в хотел 3 звезди. Концесионерите оправдават цените с високата си такса към държавата- 3,6 милиона за трите ивици на година. И предложиха анти-кризисна мярка. 

 

„Концесионерите това лято да бъдат освободени от концесионната такса, която заплащат на държавата,а те от своя страна ще предложат шезлонгите и чадърите за всички почиващи в Слънчев бряг безплатно”, предлага Елена Иванова – председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

 

Очакванията са да има повече резервации по Южното Черноморие.

 

„Ще се запази същият брой  шезлонги и чадъри. Чистотата, както на водата, така и на пясъка ще бъдат, както винаги на ниво”, заявява Вълчо Вълчев- представител концесионер. 

 

Концесионери на малки плажове обаче не приемат идеята на колегите си от Слънчев бряг. 

 

„Питам какво ще правят по-малките плажове и тези извън население места, които имат по едно-две, рядко три заведения, които работят по-добре в събота и неделя и се молят с две ръце да не завали точно тогава и да не духа”, заяви Димчо Павлов - концесионер плаж Крайморие.

 

Държавата също не може да се откаже от концесионните такси. 

 

„Единственият вариант, по който това може да бъде променено, е ако концесионерът се откаже да бъде повече концесионер, предложи разваляне на договора и тогава няма да дължи такса. Това е единствения законов начин, по който това може да се случи”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.