Укривалите се в Сардиния са отговорни за смъртта на сто души при терористична атака в Пакистан от 2009 г.

Италианската полиция е задържала 18 души по подозрение във връзки с терористичната организация „Ал Кайда“, разкрива в петък сутринта водещият всекидневник Corriere della Sera („Кориере дела Сера”).

 

В рамките на мащабна операция в седем области на страната, координирана от Централната служба за борба с тероризма, властите са разбили "международна мрежа". Смята се, че става дума за терористична база, скрита на остров Сардиния и свързана с „Ал Кайда“.

 

По данни на италианските органи на реда престъпната организация е „проповядвала въоръжена борба срещу Запада и дори е организирала атаки срещу правителството на Пакистан”.

 

Сред арестуваните са потенциалните извършители на многобройни терористични актове в  държавата от полуостров Индостан.

 

Някои от тях заминавали за Северна Европа, след като узконявали престоя си с фиктивни договори за работа. Сред изетия материал са намерени улики за подготвяне на атентати в Пакистан и Ватикана, 9 афганистанци и пакистанци са арестувани в различни градове на Италия.  Двадесет се издирават.

 

Подозрението е, че арестуваните лица са отговорни и за една от най-смъртоносните атаки на пазар в пакистанския град Пешавар, извършена през октомври 2009 г. Тогава терористичният акт отне живота на над сто души от цивилното население. 

 

Репортер: Антоанета Николова