Двамата се срещаха в арменската столица Ереван

"Трябва да предприемем стъпки за възстановяване на нашите отношения, които не се намират в най-добро състояние", заяви руският президент Владимир Путин на срещата с френския си колега Франсоа Оланд.

 

Двамата се срещаха в арменската столица Ереван, където бе отбелязана 100-годишнината от геноцида над арменците в Османска Турция. Путин и Оланд обсъдиха изпълнението на Минските споразумения за Украйна. 

 

"Знам, че вие направихте много, за да се стигне до тези споразумения и отделяте постоянно внимание върху тях", каза руският президент.

 

"Вие сте напълно прав, наблюдаваме в последно време значително влошаване на отношенията между ЕС и Русия заради украинската криза", отбеляза Оланд. Според него, за да се излезе от това положение по най-добрия начин, трябва да се напредне в реализирането на Минските споразумения.

 

Оланд смята, че Париж може и трябва да взаимодейства с Москва в решаването на проблемите със Сирия, Иран, Либия.

 

"Имаме други въпроси, заради които се нуждаем от Русия и трябва да действаме заедно", каза френският президент. "Трябва ни и ролята на Русия, и ролята на Франция по редица сложни въпроси като Сирия, Иран и Либия. Работим над всичко това", добави Оланд. Той добави, че на срещата не е взето отношение по спора за хеликоптеросоначите "Мистрал". По-рано бе съобщено, че Франция е готова да върне на Русия 1,5 млрд долара заради отказа й от сделката, породен от укаринската криза.