Има ли шанс хората да върнат обратно парите си?

 

Стотици българи, предплатили за екскурзии в Сардиния, Римини и Левкада, в крайна сметка си останаха в България. Причината: в навечерието на пътуването фирмата-туроператор е фалирала.

 

„Знаем за около 300 души, които трябваше да пътуват през майските празници.  Хубавото е, че нямаме информация за бедстващи туристи". Това заяви за "Събуди се" Георги Рачев от Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. 

 

Той уточни, че тези 300 души са пряко засегнати в този момент. Още хора обаче са направили ранни записвания за есента. 

Още по темата

 

Рачев препоръча всички, които са платили за пътуването, да посетят клоновете на "Евроинс", където да представят договора, който са сключили, заедно с касовия бон.

 

"Това е гаранцията те да се наредят на опашката за получаването на парите си", заяви експертът, като в същото време изрази съмнение, че фалиралата фирма ще бъде оздравена

 

Професор Николай Овчаров също е сред засегнатите. Той заяви, че вечерта преди заминаването съвсем случайно е разбрал от интернет, че фирмата за фалирала. Телефонно обаждане от фирмата не е имало. Изпратен е бил само имейл, който е попаднал в спам-папката на електронната му поща. 


„Момичето от фирмата каза, че самите служители също са били изненадани от развоя на събитието. Със съпругата ми заплатихме над 2600 лева за екскурзията”, уточни професор Овчаров. 

 

 

"По случая е стартирана проверка. Установихме, че е налице валидна застраховка за отговорността на туроператора, посредством която могат да се удовлетворят засегнатите потребители", заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в телефонна връзка със студиото. 

 

По думите му може да се очаква да има пълно възстановяване на парите за хората, сключили застраховка.