Специален прототип би намалил шума на турбините с до 10 децибела

Безшумният полет на совата, която се спуска към плячката си, вдъхнови създаването на технология, намаляваща шума на вятърните турбини и самолетите, пише MailOnline, цитирана от агенция "Фокус".

 

Микроскопски анализи на оперението на крилата са показали на инженерите как да разработят повърхност, която контролира въздушния поток, без да произвежда шум. Британски експерти планират производството на покритие за перки на турбини, самолетни крила и двигатели, което може значително да намали шума и да увеличи ефективността.

 

Изследователите посочват, че технологията ще позволи на вятърните електроцентрали да функционират при по-високи обороти на роторите, без това да създава допълнителен шум. Учени от Кеймбриджския университет са установили, че перата на совата имат уникална структура.

 

Проф. Нигел Пийк казва: “Много сови - най-вече големите видове, могат да ловуват безшумно, спускайки се и улавяйки плячката си, без да бъдат забелязани. Знаем това от столетия, но досега не се знаеше какво позволява на совите да летят тихо”.

 

Изследвайки крилата им под микроскоп, екипът е открил, че перата на совите имат три характеристики, които осигуряват безшумен полет - перушинесто покритие, гъвкави влакънца в предната част и порести ресни в задната част.

 

“Никоя друга птица няма толкова сложна структура на крилото. Голяма част от шума, който се произвежда от крило, било то на птица или на самолет, се генерира в задната част, където преминаващият над повърхността въздух се завихря“, казва проф. Пийке.

 

Структурата на крилото на совата намалява шума, като „изглажда“ преминаването на въздуха над него. Учените са тествали прототип на покритие, имитиращо крилото на сова върху перките на вятърна турбина и то е намалило шума с до 10 децибела.