Официалното обяснение е липса на свободни места в бежанския лагер в Прешево

Сръбските гранични власти тази сутрин затвориха границата с Република Македония около граничния пункт Табановце, на север от град Куманово. Това предаде местната телевизия Нова и уточни, че затварянето на границата е станало в 8.00 часа, съобщава БГНЕС.

 

Официалното обяснение на сръбските власти за затварянето на границата е било: "липса на свободни места в бежанския лагер за временно настаняване в Прешево". 

 

"Лагерът е препълнен и няма свободни места", съобщили още сръбските власти и уточнили, че "границата ще остане затворена, докато лагерът в Прешево е пълен с имигранти".

 

През последните два месеца Македония е изправена пред огромен натиск от страна на имигрантите. Всички те влизат от съседна Гърция. За едно денонощие често границата минават над 1000 души.

 

Жителите на град Гевгели, който се намира на границата с Гърция, се страхуват от бежанска криза, която може да предизвика хаос в града.

 

Преди два дни македонският президент Георги Иванов предупреди, че Македония може да предприеме мерки за по строг контрол на границата, ако Унгария и Сърбия продължават да блокират техните граници за бежанци.