Киберпрестъпниците от Русия използват все по-изтънчени методи

Хакери от Русия са получили достъп до компютрите на американски правителствени служители, твърди американската компания FireEye, специализирала се по компютърната сигурност. Хакерите са използвали метод за разпространение на компютърен вирус в социалната мрежа "Туитър", поясни Ройтерс.

 

По данни на компанията руските киберпрестъпници използват все по-изтънчени методи за проникване и този път са приложили нова техника, която заразява последователно компютърните системи.

 

За проникване в защитена иначе компютърна система хакерите са използвали вирус, който е бил скрит в изображения и на пръв поглед изглеждал съвсем обичаен, съобщава БГНЕС. Хакерите създали код с наименованието Hammertoss, той съдържа алгоритъм, който всеки ден създава ново съобщение в "Туитър", включващо линк с изображение, който води към сървъра с вируса, а също хаштаг, в който е скрит ключ за дешифриране. Ако един регистриран ползвател е писал в микроблога някакво съобщение, се задейства последователна система за заразяване на компютрите.

 

Според FireEye тази система за компютърен взлом е много трудно да се проследи, уточнява РИА Новости.