Какво не знаете за един от брилянтните умове на нашето време?

Стивън Хокинг е един от брилянтните умове на нашето време. С неговите теории за Вселената той успява да влезе в челните страници на вестниците. Какви са отношенията му с папата, по какво определя политическите си възгледи и кои са другите му таланти? Германското издание „Фокус” събра отговорите на тези въпроси и други интересни факти за знаменития учен. 

 

1.    Наред с останалото, Хокинг е телевизионна и филмова звезда. Той взе епизодично участие в сериалите „Космо и Уанда”, „Теория за големия взрив” „Дилбърт”, „Семейство Симпсън” и „Футурама”. Той е единственият герой в "Стар Трек: Следващото поколение”, който играе сам себе си. 

 

2.    Той е член на Папската академия на науките, и то въпреки че е официално атеист. Академията се намира под пряката защита на папата. Това изглежда доста странно на фона на факта, че Хокинг използва своите теории и открития като доказателство, че няма Господ. Според него безкрайността на Вселената говори против съществуването на Бог. 

 

3.    Хокинг е политически активен. Физикът използва своята слава, за да даде гласност на своите политически възгледи. За последно той се изказа срещу независимостта на Шотландия. На президентските избори в САЩ през 2000 година той подкрепяше конкурента на Джордж Буш-младши – Ал Гор. Позициите му за войната в Ирак, ядреното въоръжаване и климатичните изменения също са доста категорични. 

 

4.    Особено силно той извиси глас през 2013 година, когато изказа солидарност с академичния бойкот на Израел. По това време той  участваше в конференция в еврейската държава. 

 

5.    Хокинг пише детски книжки. Досега той е издал три на брой заедно с дъщеря си Луси Хокинг. Първата книга се казва „Тайният ключ на Джордж за Вселената”, а другите две са нейни продължения. 

 

6.    Стивън Хокинг искаше да патентова името си като марка. 

 

7.   Физикът не е точно оптимист за бъдещето на човечеството. Той смята, че има голям риск човечеството да бъде изтрито от лицето на Земята заради глобално затопляне, ядрена война, вируси, развити чрез генно инженерство или друг катаклизъм.