Навсякъде из страната се развяват червени и бели знамена

С военен парад и прелитане на бойни самолети, с фойерверки, хиляди зрители по улиците и десетки мероприятия, Сингапур отбелязва 50-ата годишнина от независимостта си. 

Още по темата

 

Островната държава с население от 5,5 милиона души обявява независимост от Малайзия през 1965 година, напомня БНР. Страната посреща празника си с 4-дневни празненства, чиято кулминация е днешния грандиозен парад.

 

Официални представители на 18 държави уважиха честванията, съобщава АФП. Парадът бе открит с отдаване на почит към починалия по-рано тази година първи лидер на Сингапур Ли Куан Ю, който прочита прокламацията за независимостта на държавата точно преди половин век.

 

Навсякъде из страната се развяват червени и бели знамена. Официалното лого на честванията е червена точка, символ на гордост и предизвикателство. Той е възприет през 1990 г., когато индонезийски лидер нарича Сингапур малка червена точица на картата, съобщава БТА.

 

Днес Сингапур е световен бизнес център с уникален социален и икономически модел. 90% от населението са собственици на жилищата си, а БВП на глава от на глава от населението надвишава 56 000 долара годишно.