Започнало е обеззаразяване на територията чрез разпръскване на водороден пероксид

Районът източно от епицентъра на експлозиите в китайския пристанищен град Тянцзин е заразен с натриев цианид. Започнало е обеззаразяване на територията чрез разпръскване на водороден пероксид (прекис, H2O2), познат още под названието перхидрол, съобщава в. "Нанфан бао", цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Китайското министерство на околната среда вече съобщи за намерени цианиди в района на ликвидация на последствията от взривовете. Днес китайските медии информираха за евакуация на жителите, на целия персонал и на щаба на спасителната операция от 3-километровата зона край епицентъра на взривовете.

 

Екологичната служба на Тянцзин и градското управление по безопасност на морето съобщават, че в най-близките зони и в морските води край местопроизшествието не е регистрирано превишаване на пределно допустимите концентрации на вредни вещества.

 

Досега така и неизяснен остава точният характер и количеството материали, съхранявани в избухналия склад. Данните, посочени от митническите органи и от собствениците на склада се разминават. Към това се добавя и фактът, че в болница се намира ръководителят на предприятието, ранен по време на инцидента.

 

След първия взрив в склада на компанията "Жуйхай" в сряда късно вечерта местно време са последвали още няколко взривове. Мощността на най-силния от тях е била с 21 тона тротилов еквивалент.

 

По последни данни от официален представител на местните власти загиналите при експлозиите в Тянцзин са 85, а ранените над 700 души. Взривната вълна е избила прозорците на жилищата в радиус 2 км, а последвалият огромен пожар е унищожил хиляди коли.