Естон Кохвер е обвинен в шпионаж, притежание на оръжие и незаконно преминаване на границата

Руски съд осъди естонски полицай на 15 години затвор по обвинения в шпионаж.

 

"Съдът в западния руски регион Псков, който граничи с Естония, обяви за виновен Естон Кохвер, обвинен в шпионаж, притежание на оръжие и незаконно преминаване на границата", съобщи неговият адвокат Евгени Аксьонов, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

 

Според прокуратурата Кохвер е бил задържан на руска територия миналият септември, докато е провеждал операция под прикритие. В същото време обаче Талин обвини руското ФСБ в отвличането на полицая от естонска територия, докато е провеждал разследване на трансгранично престъпление.

 

"Отвличането на Естон Кохвер от територията на Република Естония от ФСБ на 5 септември и неговото противозаконно задържане в Русия след това представлява грубо нарушение на международното законодателство", заяви естонският външен министър Марина Калюранг в изявление.

 

Напрежението между Русия и бившата съветска република се увеличи, след като Москва присъедини полуостров Крим и според Запада продължава да подпомага проруските сепаратисти в Украйна.

 

След решението на руския съд, европейският върховен комисар по външна политика и сигурност Федерика Могерини призова Русия да освободи естонския полицай.

 

"ЕС продължава да призовава Руската федерация да действа спрямо своите международните задължения, да освободи Кохвер незабавно и да гарантира неговото сигурно завръщане в Естония", се казва в нейно изявление.