С него е започнала кариерата на бандата

Първият договор, с който започва кариерата на „Бийтълс”, беше продаден в Лондон за 365 000 лири (492 000 евро), предаде БТА.

 

Това е единственият писмен договор между Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Маккартни и Ринго Стар и мениджъра им Брайън Епстайн, починал от свръхдоза през 1967 г. и често наричан „петият бийтъл”. Подписан е на 1 октомври 1962 г., само четири дни преди излизането на първия им сингъл „Love Me Do". „Бийтълс” подписват договор с него и докато на барабаните е Пийт Бест. След като го замества Ринг Стар, се налага да го подновят.

 

Договорът е подписан освен от музикантите и от бащите на Пол Маккартни и Джордж Харисън, защото двамата тогава още не са навършили 21 години. 

 

От клаузите се вижда, че Епстайн е ангажиран за пет години и че през този период е получавал 10% от доходите им под 400 лири седмично, 20% от доходите между 400 и 800 лири седмично и 25% за по-високите суми. 

 

На 19 септември в Ню Йорк беше продаден първият звукозаписен договор на „Бийтълс” с Пийт Бест за 75 000 долара. Той е подписан през 1961 г. в Хамбург от още неизвестните тогава музиканти за издаването на песента „My Bonnie" от „Полидор" под името „Бийт брадърс", защото „Бийтълс” било непривлекателно име за германската публика.