От дирекцията по горите направиха две проверки заради унищожените 20 дка

 

Прокуратурата ще проверява как се стигна до унищожаването 20 дка млада гора. Дърветата са засадени през миналата година от доброволци в природен парк „Витоша”, в непосредствена близост до ски писта „Витошко лале”. 

Още по темата

 

„Залесяването ни отне шест дни,  участваха над 500 души”, разказа Калин Христов, участвал като доброволец в посаждането на 5000 фиданки млади смърчове.

 

Машините, унищожили дръвчетата, са били без регистрационни номера. "Всички машини, които се занимават със земноизкопни работи в земеделието и горското стопанство, трябва да са регистрирани в контролно-техническа инспекция със своите производствени номера. Според мен не е проблем в рамките на два часа Министерството на земеделието и храните да установи на кого са тези машини", коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. 

 


А ето какво написа той във вторник, когато течеше втората проверка по случая.  „Цял ден горските чакаха на „Алеко” полицай от МВР да дойде да се заеме с безпризорните багери. До пет часа никой не беше дошъл. Интересно е, че „Витоша ски” поддържат бариера на „Алеко”, откъдето са влезли багерите, но не знаят, че там има багери и чии са те”. 

 

 

„След получени сигнали бяха извършени две проверки на мястото. Първият път са установени изкопи, в които са положени тръби за отводняване. Представителите на „Витоша ски” обясниха, че това е с цел дрениране на терена, но за тези дейности има предвиден ред, който най-вероятно не е спазен”, коментира  Мартин Иванов от Регионалната дирекция по горите в София.

 

„Установено е и поставяне на преместваем обект за търговия с храни и напитки върху насип. Констатирано е отнемане на хумусен слой и разместване на морени и унищожаване на фиданки”, добави той. „Наказанията за такива нарушения са свързани с парични глоби и евентуално отстраняване на щетите, които са нанесени”, уточни Мартин Иванов.

 

Отговорните за разкопките насред планината все още се търсят. Концесионерът на туристическата зона "Витоша ски" отрече да има общо с разораването на терена, а доброволците остават на пост, в случай че някой опита да изнесе машините.