"Заплахата от тероризма е реална, но ще я преодолеем", заяви американският президент

 

Американският президент Барак Обама в опит да успокои нацията, след терористичните атаки в Париж и Сан Бернардино. А властите по целия свят тази вечер в трескаво търсене на миналото на съпругата от семейството терористи Ташфин Малик, както и дали може да има други като тях.


Снимката, разкрита от АВС news, показва как Саид Фараук и неговата съпруга Ташфик Мелик да влизат в Америка на летището в Чикаго на 27 юли 2014-а. Снимка на Мелик върху кадри от престрелката в Калифорния. Сега властите по цял свят се опитват да проследят всяка стъпка на жената защото смятат, че тя е успяла да радикализира своя съпруг и да го подтикне към атаката в Сан Бернадрино, в която бяха убити 14 души, а други 21 ранени.

Още по темата


„Ясно е, че те двамата са тръгнали по тъмната пътека на радикалиция, така че това беше акт на тероризъм”, заяви американския президент Бакар Обама.


В речта си Обама каза, че няма данни действията на семейството-терористи да са част от по-глобален план или организирани от ислямска група. Но службите се опитват да разберат дали има други елементи като Фараук и жена му, които може да готвят атентати на американска земя под влиянието на идеолоигията на ИДИЛ.


И двамата са млади и образовани хора, които в един момент се превръщат в терористи. Според президента стратегията на терористите е навлязла в нова фаза.


„Докато ние ставаме все по-добри в предотвратяването на сложни, многолицеви атаки като тези от 11-и септимври, терористите започвата да извършват по-малки атаки като масовите стрелби, които са твърде чести в нашето общество. И докато интернет скъсява разстояниета между държавите, ние виждаме усилените действия на терористите да заразят умовете на хора като атентаторите от маратона в Бостън и убийците в Сан Бернардино”, добавя американският президент.


Обама обяви, че ще продължи със сегашната си стратегия срещу ИДИЛ и няма да изпраща сухопътни войски в Ирак и Сирия, което предизвика още критики от тези, които смятат действията му за недостатъчни. Но обяви, че въздушните удари ще зачестят заедно с партньорите от коалицията.


Заплахата от тероризма е реална, но ние ще я преодолеем. Ние ще унищожим ИДИЛ или която и да е друга организация, която се опитва да ни навреди.

 

Репортер: Ясен Дараков

 

Припомнете си основните факти по темата: