Смята се, че именно той е поставил в машината взривното устройство

Механик от авиокомпанията „Egypt Air”, чийто братовчед се е присъединил към ИДИЛ, е задържан по подозрение, че е поставил бомба в руския пътнически самолет, който се взриви над Синай през октомври.

 

Още по темата

Това са съобщили пред "Ройтерс" източници, близки до случая, и пояснили, че заедно с него за разпит са отведени и двама служители по сигурността на летището, както и служител в отдела за багажи.

 

Авиокомпанията категорично отрече, че неин служител е арестуван и дори заподозрян, а вътрешното министерство в Кайро потвърди, че арестувани няма. До момента египетските власти са категорични, че няма никакви доказателства, самолетът да е свален вследствие на терористичен акт. На борда на самолета на Метроджет, излетял от египетския курорт Шарм ел Шейх, пътуваха 224 души.

 

"След като научила, че един от нейните членове има роднина, работещ на летището (на Шарм ел Шейх), терористичната групировка ИДИЛ  изпратила бомба в чанта до този човек. Казано му било да не задава въпроси, а да постави бомбата на самолета", посочва един от източниците на "Ройтерс". Той добавя, че братовчедът на заподозрения се е присъединил към ИД преди година и половина.

 

 

Друг източник разказал каква била ролята на другите задържани. Двамата полицаи са заподозрени, че са си затворили очите за подривната операция на пункта за контрол по сигурността. Възможно е обаче те просто да не са си свършили работата както трябва.