Исканията за компенсации трябва да са към националните съдилища, категорични са от Комисията

 

„Европейското законодателство не ни дава възможност да предприемем директни действия по отношение на случващото се на границата между България и Гърция. Не можем и да инициираме незабавни санкции”, това съобщиха за Нова от Европейската комисия. 

Още по темата

 

Пред Нова телевизия говорителят на ЕК за вътрешния пазар и индустрията Хели Пиетила обясни, че Комисията следи отблизо случващото се в Гърция и на границата с България.

 

„На 3 февруари поискахме от гръцките власти да ни докладват, както за действията на протестиращите, така и за действията, които властите предприемат, за да предупредят своевременно всички, които могат да пострадат от блокадите, за да ограничат доколкото е възможност проблемите при движението по пътищата. Оттогава всеки ден получаваме актуална информация за ситуацията по границата” , обясни тя.

 

Всякакви искания за компенсации за възможни загуби вследствие на блокадите трябва да бъдат изпращани към националните съдилища, уточни тя. 

 

“Когато се появи препятствие, съответната държава-членка трябва да вземе всички необходими и съответстващи мерки, за да се гарантира свободното движение на стоки на нейна територия, в съответствие със задълженията по Договора за ЕС", подчертават от ЕК. 

 

Репортер: Антоанета Николова

 

Блокадата на българо-гръцката граница продължава. Във вторник нервите на българските шофьори не издържаха и четирима от тях преминаха през блокадата: