Платформи с гигантски кукли и пеещи и танцуващи палячовци преминаха по 5-километровото трасе

Пет седмици след като буря стана причина за отмяна на традиционния за Дюселдорф парад "Розов понеделник", местните жители организираха днес по-скромна процесия, предаде БТА.

 

Въпреки че властите очакваха 10 000 души да се включат в популярното събитие, отложеният парад започна спокойно.

 

"По-различно е от обикновеното", каза пред ДПА полицейски говорител.

 

Шествието на платформи с гигантски кукли, изобразяващи политици и други известни фигури, следвани от пеещи и танцуващи палячовци, премина по 5-километрово трасе в центъра на западния германски град. 

 

Отлагането отпреди пет седмици на парадите, които по принцип са в края на Карнавалния сезон, означаваше те да съвпаднат с Великите пости, когато се предполага, че хората се въздържат от определени удоволствия - спират да пият алкохол например, за период от шест седмици, докато се подготвят за Великденските празненства.

 

От векове карнавалните тържества в Рейнска област и на други места в Германия са били възможност за вземане на прицел на политици и други силни на деня, изобразени чрез гигантски фигури, изработени в стил папиемаше. 

 

Дюселдорф, Майнц и Есен бяха сред няколкото германски града, които отмениха своите паради за Розовия понеделник заради буря. Процесията в Кьолн - най-голямата в Германия, се проведе на 8 февруари, но беше редуцирана като мащаб заради предупреждения, свързани с метеорологичната обстановка.