Обстановката в района е спокойна

 

Над 300 души са пострадали при вчерашните сблъсъци на македонската граница. Хиляди мигранти се опитаха да преминат огражденията и да продължат към Западна Европа. 

Още по темата

 

Македонската полиция използва сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати, за да ги спре. Над 30 души са с по-сериозни травми. Сред пострадалите са и трима полицаи. Гърция осъди действията на македонците.

 

Обстановката на гръцко-македонската граница днес е спокойна. В Гевгелия има засилено присъствие на сили за сигурност, които са готови да се намесят във всеки момент, за да защитят границата. Само един от 23-мата ранени служители по сигурността е в тежко състояние. 

 

Това е вторият по-тежък инцидент в този район след затварянето на Балканския маршрут на 7 март. На 14-и, подпомогнати от служители на неправителствени организации, над 2500 души щурмуваха границата, но само за няколко часа бяха върнати обратно на гръцка земя. 

 

До затварянето на Балканския маршрут от Гърция в Македония пристигнаха близо 90 000 мигранти тази година. През изминалата 2015 година техният брой надхвърли 750 000 души.