Тя ще е част от по-широк план за затваряне на миграционния маршрут за влизане в Европа

"Три месеца ни делят от евентуална операция на НАТО при средиземноморските брегове на Либия", заяви италианският министър на отбраната Роберта Пиноти в интервю за в-к „La Stampa”. Италия очаква от партньорите си в Алианса да одобрят идеята й на лидерската среща във Варшава на 7 юли. 

Още по темата

 

Евентуалната мисия ще е част от по-широк план за затваряне на миграционния маршрут за влизане в Европа чрез преминаване по море от Либия в Италия, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

 

На ниво НАТО сме поискали Операция „Актив Ендевър” да бъде преориентирана от антитерористична операция в Източното Средиземноморие към охраняване на либийските брегове. Очакваме във Варшава плановете да се превърнат в „ефективно решение”, заяви Пиноти, като допълни че при скорошна тяхна среща в Люксембург, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е приветствал идеята. 


Друга операция на НАТО в момента охранява турските брегове, като мерките са част от спирането на миграционния поток през Егейско море.

 

Либийският въпрос ще бъде обсъден пространно от американският президент Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, италианският й колега Матео Ренци, британският Дейвид Камерън и френският държавен глава Франсоа Оланд по време на тяхна среща в Хановер.

 

Пиноти потвърди, че Италия иска създаването на миграционни центрове в родните държави на бежанците, „в комбинация с респект към човешките права и подкрепа за страните на произход да се справят с репатрираните”.


Италия се подготвя да поведе миротворческа мисия на ООН в Либия. За целта обаче одобреното от международната организация правителство на единството трябва да получи допъллнителна легитимност в северноафриканската страна, която в момента има 2 действащи парламента.