Повече от 100 влакчета по трасе от 130 м се движат днес и утре през умалени жп гари

Повече от 100 влакчета по трасе от 130 метра се движат днес и утре през умалени жп гари в „Канев център“ в Русенския университет. Балканската среща на моделисти от пет страни е отворена за посещения от публиката – нещо, което се случва изключително рядко, пише БГНЕС.

 

Едно от най-любопитните трасета е от 80-те години, дълго е 100 метра и е правено в продължение на 7 години. Гарите и самият ландшафт, както и влаковете, са от епохата, като българският подвижен състав е правен на ръка, защото не се произвежда като модел. Показани са най-различни влакове – пътнически, товарни, маневрени и други, направени в четири мащаба.

 

Изненадата на изложението е копието на снимачната площадка на „Междузвездни войни“, където е показан и моделът на космическия кораб „Хилядолетният сокол“. Това е направено по желание на децата от клуба по жп моделизъм.

 

Жп моделистите споделят, че хобито им е доста скъпо. Един локомотив струва над 200 евро, ако е фабрично произведен. Ако се изработва български състав, трябва да се премоделира и коства време, желание и старание.