Според него Плевнелиев трябва да съгласува с парламента позицията на България

„Ако погледнете отвън, това е доста безпомощно и объркано поведение от страна на държавните лидери и основно на президента, който три пъти си смени позицията за два дни. Това е много стара идея. Това е турска идея – да се създадат войски под общо командване и те не могат да бъдат с техника на страни извън Черноморския басейн и затова става въпрос за турско-българско-румънска военна част под общо командване. Румънската страна се съгласи с това предложение преди около десетина години. Ние винаги сме смятали, че няма нужда от такова формирование. И сега президентът започва да обсъжда тази тема и да казва как ние я подкрепяме, а после отрича”, заяви в студиото на „Здравей, България” Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи от АБВ. 

По темата

А кой би доминирал такава обща флотилия? 

„Една подобна част с общо командване очевидно би била доминирана от турските военноморски сили, които са най-големи в региона. И това до голяма степен би подлежало на двустранните отношения между Русия и Турция, които са много обтегнати”, коментира още Ивайло Калфин. 

„Не знам какво ще се случи на срещата на НАТО в началото на юли. Според мен президентът трябва да отиде с много ясен мандат и парламентът да го пита с какво ще отиде, за да не излезе пак нещо недоразбрано”, подчерта бившият външен министър. 

Какво още каза Ивайло Калфин, гледайте във видеото.