Медиците протестираха снощи заради несправедливо, според тях, разпределение на увеличението на заплатите

Напрежение в Спешна помощ в София. Медиците протестираха снощи заради несправедливо, според тях, разпределение на увеличението на заплатите. Оказва се, че то ще е много по-високо за хората, които работят в администрацията, и по-малко за тези на терен - лекари и сестри. 
 
От документ, с който Нова разполага, става ясно, че средното увеличение за административните длъжности е 16,2%. С най-много се вдига заплатата на „завеждащия архиво-хранилището" – 35,4%. Така неговото възнаграждение е по-високо от това на старша сестра. А като сума най-голямото увеличение е 300 лева - получават го експертът по безопасни условия на труда и главният юрисконсулт.
 
По темата
За сравнение при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, лекарите с две специалности ще получават 7% по-високи заплати.
 
Освен от заплащането си, медиците от Спешна помощ се оплакват още от вербална агресия на работното си място, от лошо отношение на ръководството към тях. Освен това получавали постоянни наказания, което още повече намалявало възнагражденията им. 
 
„Д-р Гелев се отнася с нас абсолютно подигравателно, нарича ни „Цървули”. Когато медиите се опитате да влезете в нещата, г-н министърът му позволява да излезе в отпуска”, заявиха медици. 
 
Те признаха и за това, че им е забранено устно да карат пациенти до една от частните болници в София. Ако го направят, ги грозяла глоба. 

„В този център работят 900 човека, а вие цитирате 4-5 заплати, които са административни. На тези длъжности са назначени хора с висше образование”, заяви пред Нова телевизия шефът на Спешна помощ – София д-р Георги Гелев.  

По думите му начинаещ лекар в ЦСМП започва със заплата 1260 лева, а след 1 година работа заплатата му става 1370 лева. Лекар с една специалност – 1470, лекар с две специалности – 1500 лева. Завеждащият получава 1680 лева основна заплата. Д-рГелев заяви, че до 2014 година, преди започването на работа на този екип на министерството, заплатите са били 600-700 лева. 

Той напълно отхвърли обвиненията, че е обиждал подчинените си, както и че е наказвал хора за монотонно говорене. 

Повече гледайте във видеото.

Разкритията за търговията с пациенти продължава и тази неделя в „Разследване” с Генка Шикерова.