Това стана ясно по време на срещата на Росен Плевнелиев и Петро Порошенко

България и Украйна искат НАТО да гарантира сигурността в Черноморския регион. Това стана ясно по време на еднодневното посещение в България на украинския президент Петро Порошенко. Изводите от него - България никога няма да признае окупацията на Крим, балансът в Черноморския регион отдавна е нарушен заради анексирането на Крим от руска страна и замразените конфликти в Грузия, Азербайджан и Приднестровието.

 

По темата

Тук да нямаш позиция не е опция. Да замиташ проблемите - също. Да си мислиш, че няма да ти се случи, не е опция. Ние търсим гаранции за своята сигурност. Те идват по линия на НАТО”, каза Росен Плевнелиев.

„Искам ясно да почертая - след анексирането на Крим, след агресията на Руската Федерация в Източна Украйна, единственият механизъм за гарантиране на сигурността, е НАТО”, каза Порошенко.

„В зоната на Черно море виждаме една както ние наричаме – триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти”, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за възможните пътища за подобряване на ситуацията в Черноморския регион и позицията на България за румънското предложение за черноморска флотилия, предаде БГНЕС.

Плевнелиев заяви, че кризата в Украйна генерира заплахи за всяка една от държавите в Черноморския регион.

„Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме, включително и отговорни политически решения, как да гарантираме своята сигурност. Трябва да си даваме сметка също така, че балансът в Черноморския регион е тотално разрушен, такъв няма и разбира се зависи от всички нас да търсим гаранции за своята сигурност при нарушен баланс и генерирането на заплахи от замразени конфликти, а сме свидетели дори и на брутална агресия, окупация на независима държава – именно това, което се случва в Украйна с Крим“, заяви Плевнелиев.

Той настоява за колективно решение. „Нито една държава сама по себе си не може да се справи. България е достоен член на ЕС и НАТО и търсим защитата на своята сигурност в тези два формата на демократични държави, изцяло отбранителни по своята същност, но с ясната заявка за своята категоричност да отстояваме своята независимост и да се противопоставим на всяка заплаха“, каза той.